receptet till stekt äppelpajgröt.

Att koka gröten med äppeljuice var ett läsartips som verkligen blev gott, och det luktar ljuvligt i hela huset efteråt. 

breakfast swap.

Photo credits: Seth Lowe
 
Idag gör jag ett litet frukostutbyte med en duktig fotograf vid namn Seth Lowe. Han tycker liksom jag om goda frukostar - och att fota dem. Hans har även frukostblogg som ni hittar här, den är fylld med fina bilder och värd att kolla in!
 
Translation: A breakfast swap with talented photographer Seth Lowe. Check out his breakfast blog here.

apelsinjuice och banana bars.

Lördag 10:00 - Banana bars med hasselnötter, gojibär, kokosflingor och havregryn samt ett glas apelsinjuice.
 
Sitter här och är nervös, förväntansfull och glad. Idag är nämligen dagen då jag reser bort. Jag ska på ett läger i Frankrike och det kommer bli så grymt kul! Men det innebär också att frukostbloggen kommer ligga lågt ett tag. Jag har tidsinställt en del inlägg åt er men det är långt ifrån en daglig uppdatering.
Bloggen återgår som vanligt när jag kommer hem, och då har jag förhoppningsvis några franska frukostar att visa upp också. Tills dess - Ha det himla bra!
 

receptet till klappgröt.

En sötsyrlig men frisk gröt med rolig färg. Inspirerad av Per Morbergs recept lagade jag detta, men jag ändrade en del i det eftersom jag inte ville att min skulle bli så efterrättsaktig som jag föreställer mig att den blivit med saft.
 

sammanfattningen av grötveckan.

Lite sent, men bättre än aldrig kanske? Vad säger ni då om denna vecka, hittade ni några favoriter, testade ni något? Jag lärde mig nog ändå att gilla gröt mer än tidigare, och jag insåg att man kan variera det på otroligt många sett. Veckans favorit var ugnsbakad chokladbollsgröt, så gott!
 

fikon, mackor och te.

Torsdag 07:00 - Ryvita rågknäcke med tomat-basilika-skinka/ost-gruka, två fikon och en kopp Earl Grey te.
 
Packar, packar och packar. Har massor att fixa och ont om tid. Startade i alla fall dagen med en god frukost. Jag gillar verkligen Ryvitas knäckebröd!
 

vatten och bröd.

Måndag 07:00 - Ryvita rågknäcke med mandelsmör-apelsinmarmelad/soltorkadtomatpasta-basilika, en apelsin och ett glas isvatten.
 

Jag har svårt att hinna med att blogga på morgonen på grund av sommarjobbet, så det är därför bloggen har blivit lite lidande.
Mandelsmör är förövrigt något jag verkligen måste tipsa om, det är himla gott och passar till massor! Som här med lite marmelad på mackan.
Hoppas ni får en fin kväll!
 

klappgröt.

Söndag 10:00 - Klappgröt med lingon och ett glas mjölk.
 
Sista gröten för veckan blir klappgröt, mannagrynsgröt på råröda lingon och mannagryn. Konsistensen påminner lite om kräm och smaken är gott sötsyrlig. Receptet till det samt gårdagens gröt kommer snart. Ha en bra dag!
 

stekt äppelpajgröt och apelsinjuice.

Lördag 10:00 - Stekt äppelpajgröt med äppelmos, en nektarin och ett glas apelsinjuice.
 
Idag vaknade jag upp efter en riktigt mysig midsommar, tillsammans med vänner och familj. Jag hoppas att ni också hade det bra.
Dagens frukost blev stekt gröt, något jag hört talas om och som jag varit sugen på att testa. En läsare tipsade även om att testa koka gröt med äppeljuice istället för vatten, så även det gjorde jag. Resultatet blev en gröt som smakade nästan som äppelpaj(!) och tillsammans med lite äppelmos var det riktigt gott.
Ha en bra dag vänner!
 

midsommarfrukost.

Fredag 10:40 - Fruktsallad på hallon, jordgubbar, nektarin, apelsin och vattenmelon, samt ett glas isvatten.
 

Glad midsommar!
Idag tar vi en liten paus i grötveckan för att äta fruktsallad till frukost. Fräscht och gott! Värmen gjorde det även lite knäppt med te, så det fick bli isvatten till istället.
 
Snart ska jag bege mig till en kompis stuga för att fira dagen där, hur ser era midsommarplaner ut? 
 

receptet till davosgröt.

 
Receptet kommer ursprungligen härifrån och är tydligen framtaget för svenska skidlandslaget. Men det funkar lika bra för icke skidåkare också ;)
Slut på yoghurt hemma hos mig resulterade i en variant med fil som fungerade lika bra. Om man vill kan man även blanda ned någon krydda tillsammans med bären, som kanel, det blir väldigt gott.
 

davosgröt med hallon och mjölk.

Torsdag 07:00 - Hallondavosgröt med frysta hallon och ett glas mjölk.
 
Dagens fruksot blev davosgröt, vilket är ungefär som overnight oatmeal fast med yoghurt eller fil istället för mjölk. Denna smaksatte jag med hallon och en puff kanel. Det är gott, men jag föredrar den mjölkbaserade varianten bättre då inte blir fullt lika "tjock". Receptet kommer i alla fall!
 

för dig som undrar.

 
Godmorgon!
Igår blev ni 200 följare på Bloglovin'. Helt otroligt kul, och vad roligt att så många hittat hit!
 
Jag vill också passa på att säga tack för alla fina kommentarer och länkkärlek jag fått, jag blir så himla glad av varje litet ord :)
SÅ för att fira detta tänkte jag dra igång en liten frågestund fram till på söndag. Fråga på om stort och smått, allt och inget. Jag gör mitt bästa för att svara och så ser vi vad det blir av det hela. Hur låter det?
 
Senare kommer dagens frukost också men nu måste jag cykla till jobbet. Kram på er!
 

hasselnötsgröt med russin och mjölk.

Onsdag 07:00 - Raw nötgröt gjord på hasselnötter, russin och havregryn serverad med mjölk, körsbär samt en kopp Earl Grey te.
 
Hej vänner!
Förlåt för sen uppdatering, men det är mycket som ska hinnas med på morgonen nu när jag sommarjobbar också.
 
Här ser ni i alla fall dagens gröt. Jag har länge varit sugen på att testa rawfood och bestämde mig för att göra en variant av nötgröt denna morgon. Dock hade jag inte riktigt alla ingredienser hemma, utan fick höfta lite. Det resulterade i att nötgröten bara blev hälften så god som jag tror att den kunde ha blivit. Därför tror jag att jag testar detta igen snarast, fast med ett ordentligt recept.
 

receptet till ungsbakad chokladbollsgröt.

 
Fina bloggen Ibland.nu  hade lagat chokladbollsgröt vilket verkade himla gott. Samtidigt hade jag hört talas om ugnsbakad gröt  som jag också gärna ville testa. Så därför bestämde jag mig för att kombinera båda och skrev ett eget recept på ugnsbakad chokladbollsgröt. Det blev riktigt gott!
Om ni vill ha en ungefärlig riktning på hur mycket honung man ska söta med så skulle jag säga någonstans mellan 1-2 matskedar (ungefär så söt som man gillar sin vanliga havregrynsgröt).
 

ugnsbakad chokladbollsgröt och mjölk.



Tisdag 07:00 - Ugnsbakad gröt med smak av chokadboll samt en kopp mjölk.

Godmorgon vänner!
Jag laddar upp för en ny rolig dag på sommarjobbet med chokladbollsgröt. Så gott! Jag vet att jag tidigare nämnde att chokladgröt inte var min grej på morgonen, men när den kom i ungsbakad form så blev det godare. Detta är helt klart en nyvunnen grötfavorit tillsammans med Overnight oatmeal.
Och nej, det är inte riktigt så onyttigt som det låter, receptet kommer ikväll. Tills dess - ha en bra tisdag!


en vecka tillägnad gröt.



Godmorgon!
Idag är det måndag och ny vecka, vilket är extra spännande eftersom jag börjar mitt sommarjobb idag. Denna vecka tänkte jag även försöka få bukt på mitt gröt-hat och därför köra sju dagar i rad med massa olika grötfrukostar. Hur låter det?


Dagens gröt är i alla fall enligt min mormors grundrecept. 1/4 dl vatten, en nypa salt och en näve fiberhavregryn som får koka ihop. Hon och min morfar äter det dagligen. Tyvärr har jag verkligen svårt för konsistensen, men med massor av bär, mjölk och kanel så äter jag den.
Lämna gärna en kommentar om ni har någon favoritgröt som jag inte får missa i veckan! Ta hand om er.





Måndag 07:00 - Havregrynsgröt med kanel, blåbär och mjölk samt en kopp hallonte.


den tjugofjärde veckan.



Den första sommarlovsveckan är redan över, och detta är hur mina frukostar sett ut. Några favoriter? Någon ni testat, och i så fall vad tyckte ni? Oopsiebrödet och "Tofuröran" var veckans bästa enligt mig. Kram på er!


receptet till oopsiebröd


Receptet är modifierat från denna variant. 

Jag kryddade mitt bröd med lite vitlökspulver och det blev väldigt gott!
Bröden är inte den ultimata vardagsfrukosten eftersom de behöver en del tid i ugnen. Trots att de får en gyllenbrunfärg på toppen så tar det uppåt 30 minuter innan de är genomgräddade. Bröden flyter INTE ut särskilt mycket och tänk därför på att göra dom i önskad storlek när de klickas ut på plåten.


oopsiebröd med philadelphiaost och skinka



Söndag 09:40 - Nybakat Oopsiebröd med vårlöksphiladelphia och kokt skinka, samt en kopp citronte.


Denna söndag äter jag långfrukost och bläddrar i tjocka kokböcker med vackra foton. Mys!

Oopsiebrödet som blev dagens frukost är ett lchf-bröd som jag sett vandra runt på lite olika bloggar, och som jag bestämde mig för att laga. Om man inte förväntar sig ett bröd, utan något mer "luftigt" och omelettliknande, så var det riktigt gott. Det påminde lite om mina bananpannkakor. Och receptet det kommer :)


receptet till hallonsmulpaj.


Detta är grundreceptet och sedan kan man såklart variera med andra sorters bär. Pajen får lite sötma av äppelmoset och bären i sig, men är mer syrlig än söt. Vill man ha lite "krispigare" smulor så använd lite mindre äppelmos.


hallonsmulpaj och chaite.


Lördag 09:50 - Hallonsmulpaj och en kopp chaite.

Godmorgon!
Sommar och smulpaj går hand i hand för mig, men kan man äta det till frukost? Jag tror det, för det var precis vad jag gjorde idag. Dock var det inte den traditionella smulpajen, utan en socker- och smörfri version, en version som funkar bra till frukost. Receptet kommer snart, så håll utkik vänner!


lättfil, melon och müsli.




Fredag 09:10 - Lättfil med fruktmüsli, vattenmelon och en kopp Earl Grey te.


Mums för müsli, fast helst den hemmagjorda varianten där man kan välja själv vad man vill ha i. Dock var den jag åt idag, ICA's med 45% frukt, ganska god. Men jag tror att jag måste göra lite egen snart. Med torkade tranbär.
Vi hörs finisar!


kardemummaskorpor och honungsvatten.






Torsdag 09:30 - Kardemummaskorpor med smör, en apelsin och en kopp varmt honungsvatten.


Godmorgon!
Idag är jag hos min mormor och morfar som har huset fyllt med vackra gamla saker och pelargoner i varje fönster. Väldigt mysigt.
Tråkigt nog har jag dragit på mig en förkylning och försöker bota den med huskurer som honungsvatten och apelsin, så förhoppningsvis försvinner den snart. Ni får ha en bra dag vänner!


hur man gör arnold palmer drinkar



Att göra Arnold Palmers är verkligen enkelt(detta recept är till 1 glas), det gäller bara att vänta på att téet ska svalna, och därför är det himla smart att göra det kvällen innan. Smakkombinationerna på denna drink är oändliga, just i min hade jag jordgubbssaft och hallonte vilket blev gott, men jag har även testat citronte och svartvinbärssaft som inte heller blev så dumt. Receptet kommer från A Beautiful Mess.


yoghurt, persika och svalkande tedrink.


Söndag 09:20 - Jordgubbs- och citronyoghurt med kanelrostade rispuffar och persika samt ett glas Arnold Palmer.

Godmorgon!
Hade en jätterolig gårkväll med klassmiddag och grillning, och nu när jag vaknade sken solen och äntligen känns det som sommarlov = glädje.
Dagens frukost innehöll bland annat ett glas Arnold Palmer som både är denne golfspelande herre↓ och en tedrink(i mitt glas var det dock bara tedrinken, haha). Receptet är perfekt soliga dagar som dessa och kommer snarast. Ha en fin onsdag!

 Bildkällor här och här.

"scrambled" tofu med minitomater.

Tisdag 10:00 - "Tofuröra" med olika sorters minitomater och ett glas C-vitamin.

Jag hade en del tofu över sedan Tofughurten och bestämde mig för att göra slut på den. Det blev en vegansk tolkning på äggröra, och den blev himla god till skillnad från tidigare nämnd tofufrukost.

Jag delade helt enkelt tofun, stekte den i rapsolja och kryddade med salt, peppar och curry för att få till den äggröreliknande färgen, och så serverade jag med minitomater till. Mmm!


receptet till bananpannkakorna.

Inspirerad av Livetoday 's recept på bananvåfflor gjorde jag något liknande fast som ugnsgräddade pannkakor. De var goda, och påminnde lite om kesellakakorna jag lagat tidigare. I min smet hade jag även lite rivet citronskal, och om man vill kan man söta smeten med 1/2 msk honung också. Jag rekommenderar helt klart att servera med vaniljkesella och hallon till!

den tjugotredje veckan.

En sammanfattning av förra veckans frukostar. Gillade ni någon extra mycket, och prövade ni att laga någon av dom?

bananpannkakor med vaniljkesella.

Måndag 08:15 - Bananpannkakor med hallon och vaniljkesella(blanda några matskedar kesella med vaniljpulver eller vaniljarom) samt ett glas mjölk.

Firar in sommarlovet med en pannkaksfrukost. Som ni säkert har märkt vid det här laget älskar jag att ha bär i mina frukostar, och särskilt hallon, men det är ju så gott!
Senare får ni receptet på dessa bananpannkakor också, dom är inte riktigt som "vanliga" pannkakor men jag tycker om dom. Ha en bra måndag!



bloglovin
Matbloggstoppen